VIDEO. Lommel SK speelt gelijk in heenwedstrijd van promotiefinale: “We zagen er vermoeid uit”

© Dick Demey

Volgende week zondag wordt pas beslist wie de barrages voor promotie mag spelen. Lommel SK en Deinze hielden mekaar in het eerste deel in evenwicht: 1-1. Invaller Braken maakte een ‘tika-taka-doelpunt’ van Zalan Vancsa nog ongedaan.

Sven Claes

De eerste helft had niet zo veel om het lijf. Lommel SK had het meeste balbezit in de eerste helft, maar de twee beste kansen waren toch voor de bezoekers uit Oost-Vlaanderen. Kapitein Jari De Busser verijdelde twee schoten van Van Landschoot en Mertens, die normaliter een kwelduivel is voor de thuisploeg.

Het publiek hoopte dan maar op beterschap in de tweede helft. Beide elftallen hadden het lastig om door de defensie van de tegenstander te breken. Toch lukte het een eerste keer na een klein uur spelen. Na het nodige tiki-taka in het strafschopgebied van SK Deinze stond Aguilar plots helemaal vrij aan de achterlijn. De Peruviaanse verdediger bood Vancsa voor een leeg doel zijn dertiende treffer op een schoteltje aan: 1-0.

“Het was een goed doelpunt”, erkende Lommel SK-trainer Steve Bould. “Noemen jullie dit in België een tiki-taka-doelpunt? Bedoel je dat positief, want zelfs Pep Guardiola houdt niet van dat woord.”

Kern fel uitgedund

Daarna was groen-wit nog maar een schim van zichzelf waard. “Tot aan het moment dat we scoorden zaten we goed in de wedstrijd”, zag ook Lommel SK-trainer Steve Bould. Groen-wit mist al het hele seizoen een killer voor doel. “We zagen er nerveus uit en stopten met spelen. We kropen in onze schelp. Het is niet gemakkelijk om iets te creëren in het strafschopgebied. We hebben natuurlijk geen echte nummer negen en hebben het niet al te slecht gedaan met dit systeem. We kwamen tot kansen, maar het waren geen grote.”

Een hongerig SK Deinze nam het balbezit snel over en drukte de Noord-Limburgers achteruit. De gelijkmaker zorgde voor vreugde bij de technische staf van Deinze, maar na afloop vooral veel frustratie bij het thuispubliek in het Soevereinstadion. Met doelpuntenmaker Braken en assistgever De Schryver bracht Deinze-trainer Hans Somers twee gamechangers binnen de lijnen. Een feit waar collega Bould ongetwijfeld jaloers op is, aangezien de Brit opnieuw slechts één wissel uitvoerde in negentig minuten. De zelfverklaarde brede kern van vorige zomer is fel uitgedund na tien maanden.

Het publiek hoopte op beterschap in de tweede helft, maar beide elftallen hadden het lastig om door de defensie van de tegenstander te breken. Na een balwissel op verzoek van scheidsrechter D’Hondt flitste Lommel SK door de achterhoede van de Oost-Vlamingen. Na het nodige tiki-taka in het bezoekende strafschopgebied stond Aguilar plots helemaal vrij aan de achterlijn. De Peruviaanse verdediger bood Vancsa zijn dertiende treffer op een schoteltje aan: 1-0. De vlam sloeg eventjes in de pan, nauwelijks twee minuten later trapte de Hongaarse flankspeler op de enkels van Schuermans.

Ander vaatje in Deinze

Vijf minuten eerder had Bould een (nood)oplossing bedacht om de kuitblessure van linksachter Henry Oware op te vangen. Rechtsachter Kluiverth Aguilar wisselde naar de linkerkant, maar Deinze strafte het gebrek aan automatismen in die hoek van het veld direct af: 1-1. Een voorzet van De Schryver werd vlot tegen de netten geduwd door invaller Braken. Doelman De Busser zag het leer naast de eerste paal in doel verdwijnen.

“Hoogstwaarschijnlijk zijn de personeelsverschuivingen achterin ook een deel van de oorzaak”, gaf Bould toe. “Het was een wissel die ik niet wilde maken. Ik heb Oware tien à vijftien minuten op het veld laten staan, maar hij geraakte niet meer vooruit. Dan kan je natuurlijk geen voetbal meer spelen, ben ik bang. Het hielp ons niet en heeft het doelpunt mogelijk veroorzaakt.”

Ook op het middenveld werd Lommel SK daarna overlopen. De thuisploeg zakte als een pudding in mekaar. De kracht en ervaring van werkmier Schoofs één rij hoger bleek een groot gemis in de slotfase, toen hij depanneerde als rechtsachter. De afscheidnemende Glenn Neven werd niet opgetrommeld. “Ik wil deze wissels écht niet maken. Ik heb geen rechtsachter en linksachter”, vulde de ontgoochelde Brit aan. “We zagen er ook vermoeid uit, en er was toch ook sprake van nervositeit door een gebrek aan ervaring.”

Bould beseft dat het volgende week in de Dakota Arena uit een ander vaatje zal moeten tappen. De laatste zege van groen-wit daar dateert al van zes jaar geleden. “Ik hoop dat we snel de energie terugvinden voor volgende zondag. We verdedigden goed op stilstaande fases, maar we moeten meer positief spel naar voren brengen. Het ging van links naar rechts na het openingsdoelpunt en dat is niet ons spel. Strafschoppen? We hebben al getraind op strafschoppen. Real Madrid doet dat niet, maar wij hebben hun 15 spelers natuurlijk ook niet”, besloot de Brit met een kwinkslag.

LOMMEL SK: De Busser - Aguilar, Tolinsson, Wouters, Oware (71’ Sales) - Granell, Karim, Schoofs - Talvitie, Rosa, Vancsa.

SK DEINZE: Miras - Almenara, Lemoine, Schuermans, Janssens - Quintero, Anne (68‘ De Schryver), Hendrickx - Staelens (82’ Mercier), Mertens (68‘ Braken), Van Landschoot.

DOELPUNTEN: 55‘ Vancsa 1-0, 76’ Braken 1-1.

GELE KAARTEN: 44‘ Quintero (tackle), 63’ Anne (tackle).

SCHEIDSRECHTER: Lothar D’Hondt

TOESCHOUWERS: 3.500