Internationale belangstelling voor lokaal wijkcomposteringsproject: “Hopelijk wordt ons model in heel wat Europese landen uitgerold”

De bezoekers kregen uitleg over de werking van het de wijkcompostering.© ivan elegeert

Lokeren -

De vrijwilligers van het wijkcompostering ’t Compostjen uit de Lokerse Roggestraat hebben woensdag een delegatie uit acht Europese landen op bezoek gekregen. Zij kwamen met hun eigen ogen zien hoe een klein lokaal initiatief er in slaagt om de organisch-biologische afvalberg te verkleinen.

Ivan Elegeert

‘t Compostjen is het eerste wijkcomposteringsproject in Lokeren en ver daarbuiten. Het werd in 2002 opgericht en draait volledig op vrijwilligers. Een veertigtalkoppige internationale delegatie uit acht Europese landen (België, Spanje, Duitsland, Italië, Zweden, Polen, Hongarije en Griekenland) kwam er deze week een kijkje nemen.

LEES OOK. Het succes van wijkcompostering: “Compost uit eigen keukenafval”

“Het bezoek was een initiatief van Vlaco”, vertelt voorzitter Tjen Hillaert van ’t Compostjen. “Zij verenigen overheden, zoals OVAM en afvalintercommunales, en bedrijven die organisch-biologisch afval verwerken. Vlaco behartigt ook al dertig jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen.”

Dure inzameling

De buitenlandse gasten zakten naar Vlaanderen af in het kader van het Europese CORE-project. CORE staat voor COmposting in Rural Environments. Het is een uitwisseling tussen vertegenwoordigers uit landelijke gebieden uit bovengenoemde landen over het thema ‘composteren in landelijke gebieden’. (Lees verder onder de foto)

Delegaties uit acht landen zakten af naar Lokeren.© ivan elegeert

Beheren en verwerken van organische resten in zeer landelijke gebieden met een lage bevolkingsdichtheid heeft een impact op het milieu en op de economie. Inzameling kost in zo’n regio’s heel wat geld. Het CORE-project wil bijdragen aan de vergroting van de composteerkennis en composteermethodieken en tegelijk aan de vermindering van organisch afval in landelijke regio’s verspreid over Europa. Het project loopt van maart 2023 tot februari 2027.

“Compost voor de wijk”

“Wij konden hen tonen hoe je op heel lokale schaal organisch afval kan verwerken en composteren. Bij ons komt er dus geen transport- of andere kost aan te pas. Wij verwerken alles ter plaatse en de compost blijft als eindproduct ook in de eigen wijk”, zegt Hillaert. “Het werd een heel boeiend bezoek waarbij we heel wat vragen kregen maar ook antwoorden kon afleveren. Zo mogen we hopen dat er straks in heel wat andere Europese landen composteringsprojecten naar Lokers model kunnen worden uitgerold.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus